facebook paylaş Googlede Ara

Hikaye Nedir? Hikaye Nasıl Yazılır? Kısaca Hikaye Hakkında Bilgi

hikaye nedir, hikaye nasıl yazılır, hikaye hakkında bilgi, hikaye yazmak, güzel hikaye yazmak, hikaye türleri, hikaye özellikleri, hikaye nedir bilgi, edebiyat, hikaye türleri, hikaye unsurları nelerdir,



Bu yazımızda hikayenin tanımı, türleri ve hikaye yazma teknikleri hakkında kısaca bilgi vereceğiz. Konu ile ilgili düşüncelerinizi ve sorularınızı YORUM bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz...

Hikaye Nedir?

Hikaye yada öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düz yazı şeklindeki anlatıdır.

Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.

Hikaye, Arapçada “hakave” kökünden türemiştir.

Az çok ayrıntıları verilerek anlatılan olay; baştan geçen bir olayı anlatma; belli bir zaman ve yerde az sayıda kişinin başından geçen, gerçeğe uygun birtakım olaylar anlatan ya da birkaç kişinin karakteri çizilen roman türünden kısa yapıt, öykü; aslı olmayan söz.” (TDK, Türkçe Sözlük)

“Olmuş veya olması mümkün olayları yazılı veya sözlü olarak anlatma; bu şekilde anlatılan olay, mesel, kıssa; anlatma, nakletme; olmuş veya olması mümkün olayların anlatılması esasına dayanan edebî tür; boş, gereksiz laf, uydurma.” (D. Mehmet Doğan, Büyük Türkçe Sözlük)

Hikayeyi Romandan Ayıran Özellikleri Nelerdir?

- Kısa oluşu,
- Yalın bir olay örgüsüne sahip olması,
- Genellikle önemli bir olayı tek ve yoğun bir etki uyandırarak vermesi,
- Az sayıda karaktere yer vermesi.


Hikaye Türleri:

Hikayeler hacimleri, yazılışları bakımından türlere ayrılır.

Hacimleri bakımından kısa ve uzun hikayeler vardır.

Yazılışları bakımından Olay hikayeleri ve Durum hikayeleri olarak ikiye ayrılırlar.

Bir de Halk hikayeleri vardır.

Hikayenin Unsurları:

Hikaye unsurları olay, mekan, zaman ve kişiler...

a- Olay:
Öykü kahramanının başından geçen olay ya da durumdur. Hikâyede temel öğe veya durumdur. Hikâyeler olay eksenli yazılardır. Hikâyelerde bir asıl olay bulunur. Ancak bazen bu asıl olayı tamamlayan yardımcı olaylara da rastlanabilir.
b- Mekan (Çevre):
Hikâyede sınırlı bir çevre vardır. Olayın geçtiği çevre çok ayrıntılı anlatılmaz, kısaca tasvir edilir. Olayın anlatımı sırasında verilen ayrıntılar çevre ve yer hakkında okuyucuya ipuçları verir.
c- Zaman:
Hikâye kısa bir zaman diliminde geçer. Hikâyeler geçmiş zamana göre (-di) anlatılır. Konu, yazarın kendi ağzından veya kahramanın ağzından anlatılır. Özellikle durum öykülerinde zaman açık olarak belirtilmez, sezdirilir. Hatta bu tür öykülerde zaman belli bir düzen içinde de olmayabilir. Olayın ve durumun son bulmasından başlayarak olay ya da durumun başına doğru bir anlatım ortaya konabilir.
d- Kişiler:
Hikâyede az kişi vardır. Bu kişiler “tip” olarak karşımıza çıkar ve ayrıntılı bir şekilde tanıtılmaz. Hikâyede kişiler sadece olayla ilgili “çalışkanlık, titizlik, korkaklık, tembellik” gibi tek yönleriyle anlatılır. Kişiler veya tipler, belli bir olay içinde gösterilir. Bu tiplerin de çoğu zaman sadece belli özellikleri yansıtılır. Romanda olduğu gibi, kişilerin bütün yönleri verilmez. Bu bakımdan hikâyede kişilerin psikolojik özelliklerine de ayrıntılı olarak girilmez.


Kategori: , , , , , , , , ,

2 yorum:

Yandex.Metrica