facebook paylaş Googlede Ara

Tarihte Türklerin Kullandığı Takvimler Nelerdir ve Özellikleri-Türkler Hangi Takvimleri Kullanmışlardır

türklerin tarih boyunca kullandığı takvimler, türklerin takvimleri, tarihteki takvimler, hangi takvimler, takvimler, türkler hangi takvimleri kullandılar, türklerin takvimleri, eskiden kullanılan takvimler, kaç çeşit takvim vardır, hangi takvimler vardı, önceden hangi takvimleri kullanıyorduk, eskiden kullandığımız takvimler, türk takvimleri, 12 hayvanlı takvim nedir,celali takvimi nedir, rumi takvim nedir, miladi takvim nedir, hicri takvim nedir, gregoryan takvimi nedir, 12 hayvanlı türk takvimi, celali takvimi, miladi takvimi hicri takvim, miladi takvim ile hicri takvim arasındaki fark,



Türkler Hangi Takvimleri Kullanmışlardır?
Kısaca Türklerin Kullandığı Takvimler...

Türklerin Kullandığı Takvimler:

1)- 12 Hayvanlı Türk Takvimi: Türklerin kullandığı en eski takvimdir. Güneş yılını esas alır . Bu takvimde her yıl bir hayvan adıyla anılıyordu.Bu hayvanlar: Fare Öküz Kaplan Tavşan Ejderha Yılan At Koyun Maymun Tavuk Köpek Domuz.



2)- Celali Takvimi: Büyük Selçuklular zamanında Melikşah tarafından hazırlatılan bu takvim güneş yılına göre hazırlanmıştı.

3)- Hücri (Hicret) Takvim: Ay yılını esas alır. Başlangıç olarak Hz. Muhammed’in Mekkeden Medine’ye hicret ettiği 622 yılını alır. Bugün Ramazan, mevlidler gibi dini günlerde bu takvimi kullanmaktayız.

4)- Rumi Takvim: Osmanlı devletinde resmi ve mali işlerde kullanılmak üzere 19. yüzyıl başlarından itibaren yürürlüğe giren takvimdir. Güneş Yılını esas alır.

5)- Miladi (Milat) Takvim: 1926′ dan itibaren kullandığımız takvimdir. Güneş yılını esas alır. Temeli Mısırlılar’a dayanır. İyon ve Yunanlılar kanalıyla Batıta aktarılmıştır. Romalılar Sezar zamanında JULYEN takvimi olarak düzenlemiş ve kullanmışlardır. Yeniçağda Papa XII.Gregor tarafından yeniden yapılan düzenlemelerle GREGORYAN TAKVİMİ olarak anılmıştır. Günümüzde ise Milat takvimi(Miladi Takvim) denilmektedir. Milat takvimi (Miladi Takvim) Hz. İsa’nın doğuşunu (sıfır) kronolojinin başlangıcı olarak kabul eder.

Hicri Takvimle Miladi Takvim Arasındaki Farklar Nelerdir?

1)- Hicri Takvim AY yılını, Miladi Takvim GÜNEŞ yılını esas alır. Bu yüzden ikisi arasında 11 gün fark vardır.
2)- Başlangıç tarihleri farklıdır. Hicri Takvimde başlangıç tarihi Hazreti Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih olan 622 yılıdır. Miladi Takvimde ise başlangıç Hz. İsa’nın doğum tarihi 0 yılıdır.

Kategori: , , , , , , , ,

0 yorum

Yandex.Metrica