facebook paylaş Googlede Ara

Mehter Marşı Nedir? Mehter Marşı Tarihçesi Kısaca Özet

mehter nedir, mehter marşı nedir, mehter marşının özellikleri, mehter marşı ne zaman çıktı, ilk mehter marşı, mehter marşının amacı, mehter marşı sözleri, mehter marşı anlamı, mehter marşı tarihçesi, mehter marşı özet tarihçe, kısaca mehter marşının tarihçesi, mehter marşı konu özeti ödev,mehter deyimleri, mehter kimin tarafından kuruldu, mehter marşı takım, mehter resimleri, mehteran takımı, mehterde görevli kişiler, mehteri kim kurdu, mehterin tarihçesi nasıldı,

Osmanlıda savaş deniclince belkide akla gelen ilk şey Mehter Marşı...Bu yazımızda mehter takımın kuruluşu, mehter marşının özelliklerini derledik... İşte Mehter Marşı...


Mehter, Osmanlı Yeniçeri Askeri Bandosu dünyanın en eski askeri bandosudur. Farsçadaki "mihter" kelimesinden türemiştir.

İslamiyetten önceki Türk devletlerinde, küçük değişikliklerle yer almıştır. Yeniçerilerin olduğu gibi Mehteranın da Piri Hacı Bektaşi Veli olup, her icraattan önce mutlaka Peygamber, Ali ve Hacı Bektaşi Veli adına dua okunması ve marşlarda adlarının zikredilmesi gelenektendir.

Üç önemli sembol yer alır; ocak, sancak ve zafer.

Osmanlı mehterinde; zurna, boru, kurrenay ve mehter düdüğü gibi nefesli, üflemeli, kös, davul, nakkare, zil ve çevgân gibi vurmalı ya da çarpmalı çalgılar yer almıştı. Tüm çalgıların sayısı eşit tutulmuş ve bu sayıya dayanakarak mehterin kaç katlı olduğu belirlenirdi.

Osmanlılar'da, askerî musukiyi icra eden topluluğa verilen isim. Farsça'da mihter olarak geçen mehter kelimesi, ekber (en büyük), âzam (pek ulu) mânâsında bir ism-i tafdildir. Türkçeye bu kelimenin Arapçalaştırılmış şekillerinden mehter, çoğulu olarak da mehterân yerleşmiştir.

Mehteran bölüğü, 1826 yılında Padişah II. Mahmut tarafından Yeniçeri, Ahi ve Bektaşi Ocaklarıyla birlite kapatılmış ve 1908 yılında Enver Paşa tarafından yeniden açılmıştır.

Kategori: , , , , , , , ,

0 yorum

Yandex.Metrica