facebook paylaş Googlede Ara

Louis Pasteur Kimdir? Louis Pasteur'un Kısaca Hayatı ve Buluşları

ıLouis Pasteur kimdir, Louis Pasteur hayatı, Louis Pasteur biyografisi, kısaca Louis Pasteurun hayatı, Louis Pasteur yaptığı buluşlar, Louis Pasteurun çalışmaları, Louis Pasteurun buluşları, Louis Pasteur neyi bulmuştur, kuduz aşısını kim buldu, Louis Pasteurün çalışmaları, Louis Pasteurün hayatı, luiz pastör, luiz pastör hakkında, luiz pastör kimdir, luiz pastörün buluşları, luiz pastörün çalışmaları, luiz pastörün hayatı, pastör, pastör hakkında, pastör kimdir, pastörizasyon, pastörün buluşları, pastörün çalışmaları, pastörün hayatı, Pastörizasyon nedir, Pastörizasyon yöntemi nedir, Pastörizasyon buluşu

Bu yazımızda Lous Pasteur hakkında kısaca bilgi vermek istedik. Özellikle kuduz aşısı ile tanınan Louis Pasteur2un biyografisini sizler için derledik...

Louis Pasteur Kimdir?

1846′da Ecole Normale Superieur’ün fen bölümünü bitirdi. 1848 ‘de Strasbourg Fen Fakültesi’nde yardımcı profesörlüğe yükseltildi. 1854′te , Ecole Normale’de kurulmasını istediği araştırma laboratuarının yöneticiliğine getirildi. Bu laboratuarda, 1871′de şarbon, tavuk dışkısısı ve kuduz gibi virütik hastalıklar, bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalışmaya başlayan Pasteur, kuduz köpekler üzerindeki incelemelerini daha güvenli bir ortamda yapabilmek için 1885′te eski bir imparatorluk şatosunu amaca uygun olarak düzenleyerek, Pasteur Enstitüsü’nün çekirdeğini oluşturdu.
Pasteur, Strasberg’li Marie Laurent ile evlendi.Birbirlerini severek evlendiler. Marie’nin eşini, araştırmalarını her şeyin üstünde tutması için özendirmesi sayesinde Pasteur, laboratuar çalışmaları üzerinde yoğunlaşabiliyor ve işine gereken zamanı ve önemi verebiliyordu.

Pastörizasyon yöntemi:

Pasteur’ün, özellikle mayalanma olayında ve bulaşıcı hastalıklarda mikroorganizmaların sorumlu olduğunu kanıtlaması, kendiliğinden türeme teorisini çürütmesi, şarap, bira, süt, meyve suyu gibi mayalanabilir sıvıların uzun süre bozulmadan saklanabilmelerini sağlayan “pastörizasyon” adlı konserve yönteminin gelişmesini sağladı.
Bu yöntemde, sütü 63°C’de otuz dakika süreyle ısıtmak ve sonra hızlı bir biçimde soğuttuktan sonra sütü kapalı ve sterilize edilmiş şişelere koymak gerekiyordu. Buna benzer bir yöntem (UHT) sütü mikroplardan arındırmak için günümüzde de kullanılmaktadır.
 
 
İlk kuduz aşısı:



Joseph Meister adlı bir çocuk kuduz bir ayı tarafından on dört yerinden ısırıldığında, anne ve babası çocuğu Louis Pasteur’e getirdiler. Bu bilim insanı daha önce insan üzerinde hiç denenmemiş olan kuduz aşısını çocuğa uygulamakta tereddüt etti. Pasteur bunu ancak, kendisine gelen iki doktorun, çocuğun kuduz hastalığından her durumda öleceğini ve başarılı olursa yöntemin kuduz hastalığına bir çare olabileceğini söylemesinden sonra denemeye karar verdi. Aşının başarılı olması bu öldürücü hastalığın önlenmesi ve aşıların geliştirilmesi için büyük bir adım oldu.Temmuz ayı 1885 yılında Louis Pasteur tarafından bu kuduz aşısının keşfedilip uygulanması insanlığın tarihinde ikinci aşı olarak görülmektedir.1887 Yılı Ocak ayında Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne’de ilk kuduz aşısı üretildi ve aynı yıl içinde Kuduz Tedavi Müessesesi kuruldu.
 
 
 

Kategori: , , , , , ,

0 yorum

Yandex.Metrica